Met een druk op de knop hebben liesbreukpatiënt Lex Lagerveld en Joris Bekkers (orthopedisch chirurg en voorzitter medisch specialisten Diakonessenhuis) op 6 juni onze Diak Clinic officieel geopend. Zoals Joris voor het heffen van het glas zei: ‘Diak Clinic is best of both worlds: de snelheid van een kliniek, met de veiligheid en toegankelijkheid van het Diakonessenhuis’. De Diak Clinic is het onderdeel van het Diakonessenhuis waar patiënten binnen 2 weken electieve zorg krijgen, bijvoorbeeld bij klachten aan knie, heup, hand, pols, ogen en lies. Voor meer informatie: www.diakclinic.nl.
Regionale ziekenhuizen versterken en versnellen samenwerking
De vier ziekenhuizen in de regio Utrecht slaan de handen ineen en hebben samen een regioaanpak opgesteld voor de ziekenhuiszorg. Het gaat om het UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum en ons ziekenhuis.Samen willen we inwoners van de regio Utrecht ook in de toekomst verzekeren van de best passende ziekenhuiszorg. Dat kan natuurlijk alleen door vanuit de ziekenhuizen ook goed samen te werken met de andere zorgpartners, zoals huisartsen en VVT-instellingen. De afspraken gaan over acute zorg, zorg voor (kwetsbare) ouderen, complexe zorg, het behouden en opleiden van zorgprofessionals en digitale infrastructuur.
Met ingang van 17 juli werkt onze polikliniek Bloedafname op inloop. Dat betekent dat patiënten tijdens de openingstijden altijd welkom zijn en een afspraak niet meer nodig is. Het grote voordeel voor patiënten is dat zij direct na hun afspraak bij u - of specialist in ons ziekenhuis - kunnen langskomen voor een bloedafname. Voor enkele prikpunten in de regio en een paar specifieke onderzoeken, gelden uitzonderingen.
Utrechtse ziekenhuizen bieden gezamenlijk eerstelijnsdiagnostiek aan
Ons ziekenhuis heeft -vanuit coöperatie ELD Midden Nederland – samen met St. Antonius Ziekenhuis en Meander Medisch Centrum bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis op 12 juni jl. een aanbod neergelegd. De drie ziekenhuizen hebben de handen in elkaar geslagen om voor patiënten en verwijzers de eerstelijnsdiagnostiek in de GHOR regio Utrecht te verzorgen. Dit aanbod geldt voor de periode 2024-2025 en biedt voor de huisartsen en patiënten waarborgen voor: een uitgebreid netwerk van prikpunten; klantvriendelijke service; snelle diagnostiek; online inzage in combinatie met directe toegang tot een groot netwerk van medisch specialisten en diagnostische expertise. Het UMC Utrecht maakt als samenwerkingspartner deel uit van dit aanbod.
Als Zilveren Kruis in het kader van hun aanbesteding overgaat tot gunning aan ELD Midden Nederland, zal er sprake zijn van een volledige integratie van de eerste, tweede en derdelijns diagnostiek: van een op termijn dekkend netwerk van prikpunten in de regio tot zeer specialistische en innovatieve diagnostiek in de ziekenhuizen. Deze aanpak sluit aan op het Integraal Zorg Akkoord waarin zorginstellingen worden uitgedaagd tot een intensieve samenwerking voor passende, toegankelijke en betaalbare zorg voor patiënten in onze regio. Ook elders in Nederland vinden vergelijkbare initiatieven plaats.
In ons ziekenhuis werkten we het afgelopen jaar aan het optimaliseren van ons poliklinisch proces. We keken daarbij vooral hoe we digitale middelen, zoals Zorgdomein, Hix, de app Beter Dichtbij en het patientenportaal mijnDiak zo goed mogelijk kunnen benutten.Doel: een eenduidige manier van werken op alle poliklinieken zodat patiënten en verwijzers overal op onze polikliniek dezelfde goede ervaring hebben. We verbeterden onder andere onze verwijsproducten in Zorgdomein en onze digitale toegankelijkheid voor verwijzers (via teleconsultatie) en patiënten (via mijnDiak).
Hoe fijn is het om digitaal advies in te kunnen winnen bij een medisch specialist, op een moment dat het u schikt, en zonder dat de patiënt hiervoor naar het ziekenhuis hoeft te komen. Voor zo'n consult op afstand (teleconsult) kunt u in ons ziekenhuis al bij vrijwel alle specialismen terecht. Deze maand zijn ook onze pijnspecialisten van start gegaan met teleconsultatie. U vraagt een teleconsult aan via Zorgdomein. Voor kleinere vragen of direct contact kunt u natuurlijk altijd blijven bellen. De pijnspecialisten zijn bereikbaar via 088 250 9193.
Informatiebijeenkomsten dementie
Op donderdag 8 juni bezocht de eerste groep patiënten de informatiebijeenkomst ‘Na de diagnose dementie’. Samen met andere organisaties binnen het Netwerk Dementie Zuidoost Utrecht organiseren wij deze bijeenkomst vanaf nu elke maand. Bedoeling is om patiënten kort na de diagnose dementie op weg te helpen met de vele vragen die zij dan vaak hebben.
Op donderdag 9 november organiseren HUS en de vakgroep Oogheelkunde een haspel over veelvoorkomende oogaandoeningen. Zie voor meer informatie en aanmelden
het programma.
29 november 2023
18.00 - 21.00 uur
De Lik Utrecht
Save the date huisartsensymposium
Het jaarlijkse huisartsensymposium vindt dit jaar plaats op woensdag 29 november. Onder het genot van een diner gaan we met elkaar in gesprek over actuele zorgzaken. Dit jaar met bijdragen vanuit dermatologie, KNO, neurologie en cardiologie. Zet hem vast in uw agenda! Een uitnodiging met programma en aanmeldinformatie volgt in het najaar.